Velkommen til Elbilforeningens forum!

Går du rundt med et hav af spørgsmål om elbiler? Så er du kommet til det rette sted. Her i forummet kan du nemlig få svar på stort og småt om elbiler og opladning. I panelet sidder nogle af foreningens mest erfarne elbilister klar til at svare på dine spørgsmål.

Opret en profil eller brug din Facebook-profil til at logge ind med for at stille spørgsmål eller kommentere. Du behøver ikke at være logget ind for at læse indlæg.

Du behøver ikke at være medlem af foreningen for at bruge forummet.

Vil du hellere tale med nogen – eventuelt fra dit eget geografiske område? Så kan du tage kontakt til en af vores mange elbilambassadører.

Og der er meget mere hjælp at hente under menupunktet Overvejer du elbil?

Notifications
Clear all

Elbil i Norge

2 Indlæg
3 Users
0 Reactions
4,354 Antal kig
0
Topic starter

Vi har været 14 dage i Norge, for første gang i udlandet med vores Hyundai Kona.

Der er mange forskellige leverandører af strøm, så man gør klogt i at undersøge hvem,som udbyder i det område hvor man skal hen.

 

Man kan ikke betale strøm på sit Visakort, men skal bruge en ladebrik og/eller en app. De er typisk gratis. Hver leverandør har sin brik/app. Der findes dog også Plugsurfing, som kan bruges til flere forskellige.

Det er sikrest at anskaffe en ladebrik (eller endnu bedre flere), idet man kan komme ud for at miste netforbindelse på telefonen eller at udbyderens forbindelse ikke kører. Vi var ude for begge dele. Vi var også flere gange ude for at ladestandere var “out of order” og at der var (kort) kø ved de “små steder” . Så derfor satsede vi som regel på steder, hvor der var flere hurtigladere.

Vi havde ud over plugsurfings app downloadet MERs og Fortums app. Vi havde også bedt om at få tilsendt en ladebrik, men den nåede ikke frem inden vi rejste. Regn med at denne “operation” tager et par uger.

Vi var generelt godt tilfreds med Fortum, det virkede hver gang med appen. En enkelt gang var vi dog ude for, at den viste, at en stander var ledig, hvor den reelt var optaget.

Vi oplevede at fortums strøm er 10% billigere, når den købes med Fortums app fremfor med plugsurfings.

Vi havde lidt dårlige erfaring med MER, dels var strømmen noget dyrere, dels var vi ude for tekniske problemer, så den holdt vi hurtigt op med at bruge.

Typisk betaler man i Norge pr. Min og ikke som i DK pr kwh. Det betyder, at det er billigst at lade et “tomt” batteri. Vi betalte i gennemsnit 3,40 dkr/kwh.

Appen “A better routeplanner” er god til at planlægge ruten i fht beheovet for ladning og hvor laderne findes samt beregne hvor meget strøm, der skal bruges. 

Vi brugte væsentlig mindre strøm end vi havde forventet. Fx brugte vi på en tur opover et bjerg på 1110 m og ned igen samme mængde strøm pr km som på en flad tur til aalborg. Hvilket vil sige ca 12 kwh pr. 100 km. Det skyldes formentlig at man kører langsomt på de snoede bjergveje og at batteriet lader strøm, når man kører nedad/bremser.

Vi havde aftalt med de steder, vi boede, at vi kunne lade med vores “mormorlader”. Først da vi kom derop, konsterede vi, at  alm. dansk stik ikke passer til norsk stikkontakt. Så medbring adaptor. 

Vi var flere steder ude for at elbiler får rabat på færgeoverfart og vejafgift. Det er en god ide at have en bizz og at huske at opdatere den med, at man nu har en til elbil.

2 Answers
0

Maget tak for opdateringen. Vi var også i Norge og har tilsvarende oplevelser. Specielt havde jeg stor problemer med at få MER appen til at virke og Fortum virker generelt godt.

0

Generelt er det rimeligt nemt og ligetil at køre rundt i Norge på strøm, men der er også gode råd at få hos Elbilforeningen i Norge

https://elbil.no/dette-koster-hurtiglading/

Der er jo mange apps der kan bruges og nye kommer til.  https://www.ladestasjoner.no/kart/ er en klassisk oversigt der stadig kan anbefales hvis man er i ukendt område. 

 

Og generelt er det stadig en god ide at have en rfid til at supplere app's - ihvertfald til de mest udbredte Fortum, MER og BKK. 

Husk at Schuko ladning, som i Danmark, skal ske med forsigtighed. Iøvrigt kan man altid gå udfra at et dansk stik med jordpind kun kan bruges i Danmark.   

 

 

 

Dette indlæg blev modereret 3 år siden af Hans Peter Andersen
Del: