Nyheder

Husk at tage udstyrsniveauet med når du beregner prisforskellen

Batteridrevne elbiler er for dyre, siges det. I hvert fald, hvis du udelukkende sammenligner med købspris og rækkevidden på en fossilbil. Tager du driften med i regnskabet og sammenligner du med benzin- eller hybridbiler med tilsvarende højt udstyrsniveau, ser regnestykket helt anderledes ud. Vi har spurgt teknisk ekspert, Jesper Kaagaard, om elbilerne i hans øjne er dyrere end fossilbilerne.

Ved første øjekast på prislappen nede hos bilforhandleren er elbilen dyr. hvorfor er den så dyr?

– Ligesom Tesla fra starten anlagde den strategi, at de ville starte med at mætte markedet i premium car-segmentet. Således gør de andre bilproducenter også. Hvis bilen ellers er fed, skaber det coolness og dermed efterspørgsel.
Når først idéen om, i det her tilfælde en bil med en drivline på el, har fået fodfæste, er den videre strategi at udvikle biler der har mindre udstyr og lavere pris, så flere kan være med. Vi kommer snart til at se langt billigere elbiler på markedet.

– De første elbiler vi har set på markedet har været overordentligt godt udstyret. Og det koster.

Vi har set en del TCO-beregninger (red: Total Cost of Ownership), der viser at elbilen er relativt dyrere end fossilbilen. Kommer du også frem til det resultat?

Jeg har lavet mine egne sammenlignende omkostningsberegninger og er bevidst gået efter at sammenligne med hybrid- og fossilbiler med et tilsvarende højt udstyrsniveau. Et eksempel kunne være at Hyundai IONIQ plugin-hybrid ikke har lædersæder som standard. Det har el-versionen. Og det skal der være, hvis man vil have varme og kølefunktionen i sæderne med. Så hvis du skal have en plugin-hybrid med samme udstyrsniveau som el-versionen, kommer du til at betale nogenlunde det samme. Det gælder også for Hyundai KONA i benzin-udgaven. Sætter du automatgear i som ekstraudstyr – det har el-versionen som standard – så kommer vi også op på en pris der ligner el-versionens.

Jeg har ikke taget afskrivning med i min beregning, da det på nuværende tidspunkt er alt for usikkert. Vi har ikke et statistisk grundlag for elbilerne, der er stort nok, fordi el-teknologien er så ny. At mange lande politisk gør en massiv indsats for at få transporten over på el, har også en negativ indflydelse på afskrivningen af fossilbilerne.
Jeg har heller ikke taget udgiften til service med, men tør godt at sige, at den er væsentligt lavere for elbilen alene fordi der er færre bevægelige dele, der kan gå i stykker og slides.

Vi er derfor nede på tre faktorer i min udregning; købsprisen, grøn ejerafgift og udgiften til brændstof. I mange tilfælde kan man nøjes med et flat-rate-abonnement på strømmen til elbilen. Det giver en månedlig udgift på fast 600 kr.

To trends:

Elbiler er overordentligt godt udstyret.
Elbilen er en god forretning hvis du kører over 20.000 km om året. Kører du over 30.000, er det en overordentlig god forretning.

Benzinbilens forbrug:
Benzinen er sat til 12 kr pr. liter, rækkevidden 16 km pr. liter benzin.
Det giver en udgift på 22.500 kr. årligt.
Grøn ejerafgift: 2.320 kr.

Elbilens forbrug:
Strøm: 7.200 kr.
Grøn ejerafgift: 640 kr.

Del online: