Polestar 4 LR Dual Motor
Disclaimer: Det var desværre ikke denne aktiske udgave af Polestar 4, jeg fik lov at teste. Men den ser unægteligt fantastisk ud.
Med en pris fra 475.408 kr (Single motor) + 16.000 kr for ‘Pilot-pakken’, som skal tilkøbes for at få vejbaneassistent mm lander vi altså på en halv million. I 2025 er den slags pris forbehold premiumsegmentet, og Polestar lægger sig dermed ud mod premium-sedan’er fra f.eks. BMW’s i5, Mercedes EQE, men også VW’s fremrangende ID.7.
Dynamik |
Elektronik |
Effektivitet |
Praktik |
0-100: 3,8 sekunder
Motor: Firehjulstræk, 400kW (544hk) |
Batterikemi: Lithium-ion
Batterikapacitet: 94 kWh netto Arkitektur: 400 volt Lynladning (DC): Op til 200kW Destinationsladning (AC): 11 kW |
Varmepumpe: Ja
WLTP rækkevidde: 590km WLTP |
Anhængertræk: 750/2000kg
Platform: GEELY SEA1 Baggagerum: 526 l Frunk: 15 l Vægt: 2430 kg Garanti: 2år, Batteri: 8 år/160.000km |
Blandede forventninger
Når jeg får nøglerne til en ny testbil, har jeg selvfølgelig altid nogle forventninger og forudindtagelser. Med Polestar 4 stak mine forventninger lidt i to forskellige retninger. Dels er Polestar et efterhånden godt etableret mærke, med et solidt produkt i Polestar 2 som deres første elbil. Polestar 2 er blevet en fast del af morgentrafikken landet over. Vi har tidligere kørt Polestar 2 til Stockholm og retur, og privat har jeg lejet den flere gange på roadtrips i England.
Mit primære kritikpunkt af Polestar 2 har været, at den ikke var designet som en elbil fra start af, og at der derfor er mindre plads, end hvis den fra start var designet som elbil. Jeg var derfor meget spændt på at se hvordan Polestar ville bygge videre på deres mange erfaringer fra 2’eren, og glædede mig til at opleve hvordan en dedikeret elbil fra Polestar ville tage sig ud.
Det kan kun blive godt!
Umiddelbart ja – men jeg har mine forbehold. Polestar har haft nogle turbulente år, som trods en fint sælgende Polestar 2 har haft flere udfordringer og har endnu ikke givet overskud siden etableringen i 2018.
Kinesiske Geely overtog Volvo i 2010. Polestar blev udskilt som separat selskab fra Volvo i 2022. Sidste år besluttede Volvo at de ikke længere ville kaste penge efter Polestar, som endnu ikke har givet overskud, og endvidere ville reducere deres ejerandel af Polestar fra 48 til 18%.
I august udskiftede Polestar den øverste chef efter flere kvartalers skuffende regnskaber. Hans mest synlige bidrag har været den nylige annoncering af – gæt engang – en kompakt crossover, som skal produceres i Europa (farvel til tariffer), men baseret på en platform fra Geely.
Polestar har i denne måned offentliggjort faldende salgstal, og udskudt forventningen til hvornår, Polestar kan give overskud til 2027 (det skulle have været i år).
Bilen! Fortæl om bilen!
Designet er markant, med manglende bagrude. Polestars designere kunne åbenbart ikke tegne de linjer de ville, hvis der også skulle være en bagrude. Min egen holdning er at bilen egentligt tager sig bedst ud set skråt forfra. Selve manglen på bagrude gør mig egentligt ikke noget, selvom jeg ikke helt forstår gevinsten – i mine to uger bag rattet havde jeg ikke problemer med at orientere mig via det digitale bakspejl – og jeg havde heller ikke problemer med frost på kameraet. Jeg har dog læst om andre anmeldere, der har haft problemer med dug på linsen, og om personer med briller, der havde svært ved at orientere sig med det digitale bakspejl – så det må du teste med egne øjne, inden du skriver under.
Du kan låse Polestar 4 op med en app på din telefon, eller ved at have en trådløs nøgle på dig – nøglen har ingen knapper – altså ingen overhovedet – så du kan altså ikke låse bilen, åbne bagagerummet, frigøre ladekablet fra nøglen. Det fungerer udelukkende trådløst ved at den mærker, om du er på vej hen til eller væk fra bilen.
Jeg har tidligere ejet en Tesla Model 3 igennem 4 år – en bil der ikke leveres med nøgle, men med nøglekort. Det har aldrig givet mig problemer, men jeg undrer mig over, at Polestar har valgt at fjerne knapperne når man vælger at levere bilen med en fysisk nøgle.
Den omdiskuterede manglende bagrude på Polestar 4.
Hvordan er kabinen?
I kabinen er der lækre materialer, et simpelt, overskueligt design og masser af plads. Touch-knapperne på rattet fungerer dårligt i prkasis.
Lækker og lydløs – lige som jeg ka’ li’ det. Man får en tysk-fornemmelse, når man lukker døren og bliver isoleret fra omverdenen, og støjniveauet er lavt uden vind- eller dækstøj uanset hastighed. Førerpladsen er velindrettet, og materialerne er bløde og vidner om kvalitet. Man kan sagtens tilbringe time efter time bag rattet af Polestar 4. Der er heads-up display, et fint display bag rattet og en stor skærm imellem forsæderne. Systemet er baseret på Android Auto, og det fungerer i udgangspunktet – normalt kan jeg kun rose bilproducenter når de outsourcer softwareudvikling til softwarevirksomheder. Dog oplevede jeg flere problemer i min uge med bilen – alt fra “black screen of death”, til ikke-opdaterede fartgrænser i navigationssystemet til manglende gendannelse af min gemte sædeplacering. Knapperne på rattet er touch-betjente og trækker også ned – fysiske knapper er bare vejen frem, og mere sikkert at betjene uden at skulle fjerne blikket fra vejen. Assistentsystermerne fungerer rimeligt – dog viser det konsekvens forkerte fartgrænser, hvilket med ‘Pilot assist’ aktiveret medfører upassende og farlige opbremsninger og accelerationer, når du mindst venter det.
Polestar 4 er bred, hvilket giver en rummelig kabine. På billedet kan man se den ‘hule-stemning’, Polestar har valgt at skabe på bagsædet med den hældende taglinie.
Rent praktisk er der et kæmpestort bagsæde med god ben- og loftsplads selv til 3 voksne mennesker – det blev testet, og der var faktisk ingen klager. Kardantunnelen fra Polestar 2 er væk og tak for det! Bagsædepassagerer kan endda styre musik og temperatur på et display imellem forsæderne.
Bagagerummet er fornuftigt, men frunk’en er håbløs – den er irriterende lille, og det tager en evighed at folde ladekablet sammen så det lige præcis kan klemmes ned. Det undrer, når Polestar 4 er født som en elbil, og jeg ville ønske at man havde prioriteret flere designtimer til frunk’en end til bagruden.
Hvad med køreoplevelsen?
Hvis man skræller alt teknikken væk og bare fokuserer på rat og pedaler, vil man sige at den kører rigtig godt. Der er imponerende acceleration, der er god komfort og blød affjedring. Den er dog kolo-enormt stor og det lægger man mærke til i middelaldergader og på parkeringspladser. Med en bredde på 2,139 meter er den næsten så bred som en Tesla Model S – det er voldsomt! På plussiden giver det bilen et dominerende og sportsligt udtryk og god plads på bagsædet – men det er godt nok upraktisk at manøvrere med.
Designet af bagenden gør, at der er store blinde vinkler skråt bagud. Når man aktiverer blinklyset, rykker kameravisningen i bakspejlet til den side, du blinker til, i et forsøg på at give bedre udsyn. I praksis er det ikke så overbevisende som det er i Tesla og KIA, og det virker også forvirrende, at perspektivet i bakspejlet ændrer sig, når man blinket.
Herudover beretter Polestar Danmark om et kendt problem med lynladning på Clever-lynladere, og på min egen hjemmelader ladede Polestar 4 kun med 3kW, trods at bilen var indstillet til at lade med fuld styrke.
Som altid med softwarefejl – det kan være, det kan løses, og det kan være, at det bliver det. Men det er bekymrende, at man lancerer en bil der har relativt mange problemer – det skulle man have lært i branchen efter VW’s forhastede ID.3-lancering.
Forbrugsmæssigt havde jeg ikke mulighed for at tage på en længere tur, men der blev brugt næsten 30% på de 100km fra Sjællands Odde til København i i januar – altså umiddelbart ikke en verdensmester i effektivitet.
Jeg kan vel lease i stedet for at købe, hvis jeg er bekymret for Polestars fremtid?
Det kan du i hvert fald, men det er ikke ligefrem en billig fornøjelse. Polestar 4 er tænkt som en bil i premiumsegmentet, og er også prissat som en sådan.
Vil du lease Polestar 4 skal du i skrivende stund (februar 2025) afevere 19.995 kr. I udbetaling, og derefter betale mindst 5.395 kr./md.
I en tid med et væld af leasingtilbud med lav udbetaling og ydelser under 4000 kr/måned, er det ikke ligefrem et røverkøb. Til nogenlunde samme leasingpris kan du privatlease en VW ID.7, BMW i5 eller Mercedes EQE.Med tanke på de fejl og mangler, jeg har oplevet i min korte tid med Polestar 4, samt Polestars måske lidt for spændende fremtid, ved jeg godt hvad jeg ville vælge.