Nyheder

To dage med Nissan Leaf.

Kø ved ladestander.

To dage med Nissan Leaf 2.

Autocentralen Aalborg var så venlig at låne mig deres Nissan Leaf 2 Tekna fra onsdag aften til lørdag morgen i påskeferien 2018.
Det blev til en grundig prøvetur af bilen.
I alt lidt over 700 Km med kystvejs crusing i forårsvejr og høj hastighed (selvfølgelig inden for lovens rammer) på motorvej.

Første indtryk af bilen.
Den kører godt og ser godt ud.
Jeg ved det er subjektivt. Men det syntes jeg altså!

En opdatering af en godt gennemprøvet platform der borger for lave driftsomkostninger og høj pålidelighed.

Kabinen virker troværdig og solid. Ikke de store armbevægelser. Lidt konservativ i designet der har potentiale til at holde i mange år.
Betjeningen virker gennemtænkt og overskuelige. Der går ikke mange minutter før man føler sige hjemme med de fleste funktioner.
Hvis man bliver træt at menu opbygningen i display sektionen, kan man selv lave om på opsætningen, så man får de menupunkter man selv syntes er relevant.

Tilslutning af telefon virker fint (Huawei Mate P10 Pro, Android 8) både med Bluetooth og USB. Android Auto virker med den integrerede skærm og man kan styre mange telefon funktioner direkte fra bilen.
Android Auto er ikke officielt tilgængeligt i Danmark endnu, men med nogle Ninja tricks kan man godt installere det på en Dansk telefon. Hovedsagen er at det virker super godt og kan stærkt anbefales.

Den indbyggede GPS virker hurtigt og uden de irritationsmomenter der er på gamle system. Fx at man skal indtaste postnummer før man kan finde veje. Hvis en navigation er i gang og man tilslutter Google Maps gennem USB, afbrydes navigationen og skærmen overgives til Android Auto. Rigtig fint.
DAB radioen havde en særpræget opførsel. De første 20 min kom der lyd i små bursts med lange pauser. Når den var ”varmet op” forsvandt dette fuldstændigt og radioen kørte perfekt i flere timer.
Når bilen havde kølet af, kom fænomenet igen. (Nissan sælgeren oplyste at det var et kendt problem så man må formode at det bliver afhjulpet på et eller andet tidspunkt).

Natkørsel er en fornøjelse med LED lygternes rigelige lys (noget som +50-årige vil sætte pris på).
Den automatiske håndtering af lys der selv blænder ned når man møder modkørende, eller når det ellers er nødvendigt, virker også upåklageligt.

Jeg havde ikke mulighed for at prøve Nissans app, hvor man kan fjernstyre bilen. Dvs starte opvarmning af kabinen eller finde placering på bilen.
Det er en af de funktioner jeg har været meget begejstret for på andre biler, jeg har haft fornøjelse at prøve. Det er altid en kamp af få det sat op, men når det virker, er det en virkelig rar feature.
Det burde være en forventning til alle elbiler på markedet.
En bil anno 2018 må forventes at være forbundet til nettet.

Nøglen er helt normal. Her kunne Nissan lære af deres franske partnere Renault. Zoe nøglen har præcist de funktioner der er brug for og så er nøglen udformet som et kreditkort der ligger godt i lommen.
Zoe Funktionerne er:
Lås op.
Lås.
Åben lade dæksel (løsen lade kabel).
Varm Kabine op. (kører i 10 min og varmer/køler kabine).
Og det hele virker på 75 m afstand.

Nissan har:
lås op.
lås.
Åben lade dæksel (løsne kabel).

Jeg manglede ”varm kabinen op” som kræver at man går igennem appen. Den direkte funktion er rigtig rar at have en travl morgenstund hvor appen efter sigende kan være tung at bruge.

At køre Leaf 2.0 er en fornøjelse.

Propilot virker virkelig godt på motorvej og andre veje med klart opmalede kanter. Der er kun nogle enkelte smuttere ved motorvejstilkørsler hvor Leafens Propilot rykker lidt til højre (hvor striben forsvinder i højre side) for derefter at korrigere til venstre, blive forvirret og give op. Kort efter genoptager bilen tracking funktion og kører fint igen.
Propilot har en finesse der er værd at lægge mærke til. I de tidlige adaptive cruice control systemer jeg har prøvet, virker styringen af hastigheden kun bestemt af afstanden til den forankørende.
Når man skal forbi, skal man først ud i overhalingsbanen før bilen sætter farten op. Det virker lidt anderledes i Leafen. Lige så snart man blinker til venstre sætter bilen gas på så man kommer op i fart med det samme. Det virker mere ”rigtigt”, som man selv ville køre bilen og giver et godt flow i en overhaling.
En af de bedste autopilotfunktioner jeg har prøvet, som kun i meget få tilfælde giver op.
Propiloter en meget behagelig funktion at have på lange ture, hvor den subtile korrektion af ligeud kørsel sammen med det høje komfort niveau (lav støj og ingen vibrationer) gør at man kan holde sig frisk i lang tid.
Hvor Zoe af natur virker som en bybil opfordrer Leafen til at køre meget og langt. Det er simpelthen en fornøjelse af køre den bil.

Når man prøver en elbil, er et at de store spørgsmål rækkevidde. Her gør Leafen det godt. FDEL har gjort et godt stykke arbejde med at kortlægge hvordan GOM (Guessometer) virker.
Det er med stor tiltro til bilen at jeg uden bekymringer kører helt tæt på 0%. Der er en fin buffer i bunden. Der var ingen oplevelser af ubehagelige dyk i opgivet rækkevidde, selv ved motorvejskørsel.
Hvis man sætter rute anvisning op på det digital instrument til venstre så kan man hold øje med afstand til destination og GOM i det samme view.
Det giver et fint overblik over om man kan komme til destination med den strøm der er tilbage.
En hurtig tur fra Aalborg til Skanderborg (138 km) med ca 105 km/t gav 17% tilbage (20,3Kwh/100km). Jeg tror det ville være muligt at nå til Vejle (hurtiglader ved Bilka) hvis det skulle være. Det er rigtig fint.
Tilbage til Føtex Eternitten Aalborg med et kort kaffe/lade stop i Randers.
Fra Randers blev der kørt med 130 km/t (GPS målt) og ankomst med 8% tilbage. Fint.
Jeg anslå at Leafen kører 20-30 km længere end Ioniq. Lidt lavere effektivitet (Cv på 0,27 mod 0,24) men med et større batteri.

Næste dag blev en tur ad kystvejen til Blokhus. Fantastisk forårsvejr med masser af trafik på vejen. Propilot var en stor hjælp og virkede godt på hovedvejen.
Der var en 5-6 km lang kø fra hovedvejen til Blokhus. Den blev klaret af Propilot næsten uden input. Blot et tryk på resume knappen når vi havde holdt helt stille.
Det var interessant at Propilot funktionen var væsentlig længere om at brokke sig over manglende fører input. Bilen kørte næsten hele vejen uden indblanding…
Jeg vil anslå at de 250 km i rækkevidde er hjemme ved den slags kørsel. Forbruget var på ca. 15kWh/100 km.
Hjem igen med 130 km/t på motorvej hvor der var 16% tilbage ved ankomst på Føtex Eternitten (Clever Chademo lader). Gennemsnitsforbrug var her 23kWh/100km.

Andre ting.
Jeg er helt vild med de kameraer der er monteret på bilen.
Birds view så man kan parkere helt præcist er genialt.
At bilen selv tænder for front kameraet når man kommer tæt på andre ved en parkere er også virkelig rart. Det virker som om at bilen selv føler hvor tæt man er på andre og så tænder for det kamera setup man har mest brug for. Det skal simpelthen prøves.
På andre biler har jeg oplevet at de enten går helt amok med advarselslyde når man kører igennem en port eller at de slet ikke reagere. Begge dele er irriterende. Leafen tilbyder bare sin hjælp, helt automatisk, når man mest har brug for den.
Her kunne andre bilmærker lære noget. Det er meget mere end et bakkamera og nogle sensorer.
Skiltegenkendelse er en anden funktion der er en stor hjælp i det daglige. Med de niveauer som hastighedsbøder har nået, er det godt at vide præcist hvor hurtigt man må køre. Igen virkede systemet upåklageligt.
Generelt har jeg her en undren om nye biler. Jeg er godt klar over at der er mere end teknik indblandet og en del jura i at lave nye systemer til biler. Men det virker altså fjollet at bilen er klar over hvad hastighedsgrænsen er, men føreren skal selv fortælle Propilot (eller hastighed begrænseren) hvad hastigheden skal indstilles på. Det ville være rigtig smart hvis bilen selv justerede hastigheden efter de skilte den genkender.
Man skal også være opmærksom på at systemer som Propilot ikke kender noget til den vej man køre på. Hvis der kommer et skarpt sving der overstiger systemets evner, opgiver Propilot styringen og man er tilbage til manuel kontrol. Det ville nære rigtig smart hvis GPS systemet kunne bruges til at advisere Propilot om fx rundkørsler, så toppen af farten blev taget af når man nærmer sig sådan en.
Det kan være noget af en overraskelse pludseligt at mærke alle 150 Hk, når bilen lige foran ”forsvinder” til højre i rundkørslen og Leafen tror der er fri bane forude.

Ulemper.
Selvfølgelig er der ulemper ved alle produkter. Helt generelt har en elbil har indbygget rækkevidde skræk.
Jeg kommer selv fra en VW Caravelle der kunne gulpe op mod 90 Liter dieselolie på en gang og derefter kører 1000 km uden problemer. Tanken om at man skulle tanke i København for at kører tilbage til Aalborg var dengang latterlig. (op mod 11 km/l eller ca 100kw/100km).
Det bliver man nød til at gøre op med sig selv med når man skal til at kører elbil.
Al Nissan så har skabt den næsten perfekte bil med potentiale til at æde motorvejskilometer i timevis for så at lave en #Rapidgate er bare så ærgerligt.

Varmt Nissan Leaf 2 batteri. #Rapidgate.

 

Det er en rigtig fin bil hvis man ved hvad ens kørselsbehov er. Og til den helt rigtig pris. Jeg håber virkelig at der kommer en løsning hurtigt på det eneste problem der er med dette fine køretøj.

En stor tak til Autocentrale Aalborg for lån af deres Leaf 2.
Super kundepleje!

Del online: